Menudo evento tremendo que é o Galicia Forum Gastronómico celebrado estes pasados tres días en Expo Coruña. Máis de 200 expositores de produtos de primeira calidade do noso país e de varias partes do estado; 65 relatores facendo demostracións, charlas…; 27 estrelas Michelín ofrecendo degustacións, convirten o evento na feira máis importante do noroeste peninsular.
Un evento pensado para atopar sinerxias entre os propios profesionais, pero tamén permite que a cidadanía comprobe a calidade dos nosos produtos.
Mentres se van realizado degustacións en diferentes salas, ou se desenvolven demostracións de cóctelería, ou tiradas de cervexa, o visitante pode ir paseando e probando os produtos dos postos que quixeron estar presentes no evento. Dende a meirande exposición de queixos galegos que te poidas atopar, a carne de poldro de Pura Raza Galega ou da betanceira Carnicum, pasando por patés de Valladolid, as incribles cañitas de Cerviño do Carballiño, as salsas veganas con produtos da casa da ourensá Baronceli, ou as galletas de PandeJuevo.
O Forum tamén é o lugar onde se poden ver as modas que se van notar nese ano en materia hostaleria, dende as vaixelas cerámicas, aos novos robots camareiros que xa triunfan nos países nórdicos. Un espazo para que os profesionais proben e fuchiquen coas cociñas, fornos, lavalouzas… antes de decidirse a mercar.
Como non podía ser doutro xeito, cómpre destacar a presenza continua do colectivo Coruña Cociña, dando de comer a toda feira coas súas delicatesen, e colaborando con colectivos como o Grupo Nove, Cociñeiros de Lugo, Cociña Ourense ou Vigo Gastronómica para fomentar a redución do desperdicio alimentario xa.
Nesa liña, resultou interesante a charla do chef do Árbore da Veiga, Álvaro Gantes, sobre a pesca artesanal, reincidindo na necesidade de desacelerar se queremos manter vivos os recursos do mar.
Premios Picadillo
A última xornada serviu para entregar os Premios Picadillo 2024:
- Categoría Cociña: Ana Gago de Casa Pardo (A Coruña).
- Categoría Sala: Clara Luís Domínguez “Clarita” do Hostal de la Viuda (A Pobra de Trives, Ourense)
- Modalidade de Viño: José Luís Mateo de Quinta da Muradella (Monterrei, Ourense),.
- Mar: Organización de Produtores do Porto de Celeiro (Viveiro, Lugo).
- Rural: colectivo Amas da Terra en;
- Artesanía Alimentaria: Airas Moniz de Chantada (Lugo);
- Formación: Ricardo Fernández do CIFP Carlos Oroza (Pontevedra).
- Divulgación: Rogelio Santos Queiruga, mariñeiro de Porto do Son e influencer.
A mellor nova para o sector a ultima hora do martes: O Forum Gastronómico volverá realizarse en 2025, e non haberá que esperar dous anos para vivir outra experiencia gastronómica coma esta.